งานกล้องเล็ก Sony A7s ครั้งแรกใน “สิ่งที่พ่อไม่เคยบอก” – My First Project With Sony A7s

เป็นครั้งแรกที่ได้ลองถ่ายงานโฆษณากับกล้อง Sony A7s
สารภาพตรงๆ ว่าผมก็ไม่ได้เป็นแฟนพันธุ์แท้กล้องตัวเล็ก หรือแม้แต่ DSLRs เป็นเพราะว่ากล้องพวกนี้มี Dynamic Range ที่ค่อนข้างต่ำ อยู่ที่ 5-6 Stops

แต่สำหรับงานโฆษณาตัวนี้ ก่อนถ่ายทำผมได้ทดลองกล้องประมาณ 3-4 ตัว สุดท้ายผมตัดสินใจเลือกเจ้า Sony A7s กล้อง Mirrorless ตัวนี้เพราะ การพกพาที่สะดวก และ มี Dynamic Range ที่ถือว่าดีใช้ได้เลย

First of all, I have to admit that I was not a big fan of small cameras and even DSLRs mostly because they tend to have a really low dynamic range, just 5-6 stops.

However, for this project, after several tests on 3-4 cameras, I chose this mirrorless camerabecause of its compact size and pretty good dynamic range.

Source: www.brandbuffet.in.th

หลังจากได้พูดคุยกับพี่คงเดช(ผู้กำกับ) อยู่พอสมควร เราจึงตัดสินใจว่าจะใช้อุปกรณ์ให้น้อยที่สุด โดยไม่ต้องการการจัดแสงและเซทกล้องยิ่งใหญ่อลังการ เพราะจะไปรบกวนสมาธิ และอารมณ์ของนักแสดงได้ (ซึ่งถ้าดูโฆษณาตัวนี้แล้ว จะเห็นว่่าการเค้นอารมณ์และบอกเล่าเรื่องราวจริงในชีวิตของนักแสดงทุกคนเป็นธรรมชาติอย่างที่สุด ทำเอาเบื้องหลังทุกคนกลั้นน้ำตาไว้ไม่อยู่กันเลยทีเดียว) ทำให้ฉากส่วนใหญ่นั้น ผมจึงใช้แค่ กระจก, ผ้าดำ และ โฟม เพื่อเซทแสงให้ออกมาดีที่สุด

After discussed with the director, we decided to use as less equipment as possible. We don’t want big lights and a full set up camera to interfere the actors and actresses when they express their feelings and share their memories. Most of the scene, I used only mirror, black cloth, and foamcore to manage the lighting.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s